filosofie

Atheïsme ook slachtoffer van relativisme

 

Het atheïsme lijkt slachtoffer te worden van haar eigen relativisme. Hoe langer hoe minder hoor je nog wat van het schreeuwerige atheïsme. Geen reclame meer op bussen in London die uitschreeuwen dat God dood is. Mensen als Richard Dawkins verliezen gestaag hun aanhang. Heel de discussie over wetenschap en religie bekoelt. En in de plaats krijgt het hedendaagse atheïsme meer en meer openheid naar religies. Zo is er bijvoorbeeld al een atheïsten kerk in London waar ze samen zingen, luisteren naar lezingen, het leven vieren … Kortom een eucharistie zonder God.

Profeet en denker

Filosofie is niet altijd Hip maar soms is het echt wel de moeite waard om er wat oog voor te hebben. Het geeft je soms een andere kijk op de dingen. Zo is er bijvoorbeeld de Franse aristocraat Alexis de Tocqueville (1805-1859) die als grondlegger van het moderne politieke denken. Zijn analyse van de moderne samenleving is nog steeds actueel. Meer zelfs, Tocqueville wordt herontdekt.

Film: Amores Perros

 

Amores perros, letterlijk vertaald “hondenliefhebbers”, verraadt het centrale thema dat de personages verbindt. Het veelbelovende debuut van regisseur González Iñárritu deed veel stof opwaaien bij de filmfestivals en luidde het begin in van een knappe carrière. De Engelse vertaling van de titel, “love’s a bitch”, onthult tevens het 2e thema van de film.

Dawkins moet afdruipen

 

De spraakmakende darwinist Richard Dawkins heeft weinig kaas gegeten van filosofie en theologie. Maar juist omdat dit zo is, merkt hij gewoonlijk zijn eigen flaters niet op, zodra hij zich op deze terreinen begeeft. Hij denkt simpelweg dat hij daar intellectueel boven staat.

Twitter wordt meer gebruikt voor geloof dan om popiconen te volgen

Twitter, een typisch medium om je idool op de voet te volgen. Maar inhoudelijk kan het niet echt sterk zijn. Dat is toch alleszins de algemene indruk die je ervan krijgt. Maar niets is minder waar. Maar tweets over God door bekende christenen, worden verhoudingsgewijs meer gelezen en gedeeld op Twitter, dan berichten van popsterren. 
Dat schrijft The New York Times. Dat blijkt uit onderzoek van Twitter. Daaruit is nu gebleken dat tweets over God en de Bijbel 30 keer beter ‘scoren’ dan tweets van popiconen.

Film: V for vendatta

Wereldwijd wordt geprotesteerd. Begonnen op Wall Street, spreidde de Occupy beweging zich als een olievlek over de wereld uit. Wij – de overige 99% zonder al het geld – nemen het niet langer. Wat de oplossing is weten we nog niet. Maar wat we wel weten is dat het huidige vrije marktsysteem niet functioneert. En dus staan we op.

Jobs was geen Messias

Steve Jobs, de geniale wonderboy van Apple, verloor vorige week de strijd tegen kanker. De wereldwijde loftuitingen aan zijn adres verbazen niet: Jobs was een hardwerkende en flamboyante selfmademan die dankzij zijn creatieve brein en commerciële flair een van de grondleggers van onze ‘communicatiesamenleving’ was.

Euthanasie. Durf na te denken!

Bart Verbeeck, 23 jaar, meer dan 7 jaar gevochten tegen een agressieve botkanker. Na heel wat operaties en chemobehandelingen hadden de dokters de strijd tegen de kanker opgegeven. Hij kreeg onlangs een infectie op de longen, die niet meer onder controle te krijgen was. Zijn leven liep duidelijk naar het einde. Bart Verbeeck liet zich vorige week woensdag in een kunstmatige coma brengen en is afgelopen zondag overleden.

Inhoud syndiceren