cultuur

Het boek van de Vlaming is...

Van april tot september dit jaar kregen mensen in Nederland de kans om via www.belangrijksteboek.nl hun keuze te maken van het boek dat hun leven het sterkst heeft beïnvloed.

Enkele dagen geleden kwam het eindresultaat: de Nieuwe Bijbelvertaling van 2004 won met straatlengtes voorsprong op Het Achterhuis van Anne Frank.

Verwondering

Ook de Kerk is te vinden op de Wereldtentoonstelling in Milaan

Al sinds het ontstaan van de wereldexpo is de kerk er op een of andere manier aanwezig, en sinds 1958 telkens als staat, de Heilige Stoel, met een zelfstandig paviljoen.

De aanwezigheid van het Vaticaan misstaat deze keer zeker niet, want het thema sluit naadloos aan bij de belangrijkste boodschap van de paus aan de wereld dit jaar. In de encycliek Laudato si’ roept hij niet alleen katholieken, maar alle mensen van goede wil op om zorg te dragen voor de aarde.

Glossy Jezus! gaat de grens over

Zes weken na de lancering is de glossy Jezus! nu ook te koop in België. De glossy ontving in Nederland hoofdzakelijk lovende reacties van atheïsten en gelovigen.
 
Hoofdredacteur is de bekende Nederlandse literair schrijver Arthur Japin. Hij werkte uit pure nieuwsgierigheid en "hang naar het ongerijmde" mee en ontdekte dingen over Jezus die hij nog niet wist.
 

Geluk! Wat is dat?

Wat is geluk? Het houdt ons vroeg of laat, lang of kort allemaal bezig.

Het avondland gaat dood

 

Hoe langer hoe meer krijg ik de indruk dat Europa echt wel het Avondland is waar de zon onder aan het gaan is en waar men stilletjes in dommelt. Dit lijkt me zo te zijn op verschillende vlakken. Vooreerst op economisch vlak. De graaicultuur van een elite en het slecht bestuur van heel wat overheden hebben voor een bankroet gezorgd. Een hoge belastingdruk en zware regelgeving nemen alle zuurstof weg voor een heropleving. Aan de andere kant is er de grote afhankelijkheid van velen van uitkeringen.

Pimp je kerk!

De laatste tijd wordt er heel wat gesproken over het herbestemmen van kerkgebouwen. Er wordt dan vaak gedacht aan het gebruik als museum, tentoonstellingsruimte, concertzaal of als stilte plek. Maar het kan ook anders. Kunstenaar Hense vond een vervallen, leegstaand kerkgebouw maar niks. Met een aantal anderen heeft hij een kerkgebouw in de Amerikaanse staat Washington van onder tot boven beschilderd in alle kleuren van de regenboog. En het heeft wel iets.

Interessante sprekers in overvloed

Een vriend van me liet me onlangs een wel heel interessante site zien: www.ted.com. Hierop vind je tal van onderwerpen waarover sprekers een uiteenzetting geven. Je hoeft dus niet meer je luie zetel uit om te laatste trends in de wetenschap, de kunst en de cultuur te kunnen volgen.

Into the wild

Een jongen van tweeëntwintig haalt zijn diploma met goede cijfers en heeft de kans om aan Harvard rechten te studeren. Hij is slim, charmant en heeft ouders die alles voor hem willen en kúnnen financieren. De wereld ligt voor hem open, zou je denken... Maar hij heeft andere plannen. Zat van het materialisme en de leegheid van het westerse bestaan stort hij al zijn spaargeld op de rekening van stichting Oxfam. 240 duizend dollar en zonder afscheid te nemen gaat hij op reis. Into the wild is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Chrisopher McCandless.

Bijbel design

In mijn vriendenkring zijn er heel wat grafischontwerpers actief? Maar van waar komt deze interesse van velen voor het grafische? Komt dit omdat we vooral in een beeldcultuur leven waar de verpakking heel belangrijk is?

Nu, ik hou wel van stijl, het oog wil ook wat. Onlangs stootte ik op een project van Jim Lepage die iets wilde doen met de bijbelboeken. Hij vond die maar saai en wilden via het grafische toch wat prikkelen. Hij kwam met het idee om voor elke bijbelboek, en er zijn er heel wat, een creatief ontwerp te maken. Zijn project heet Word.

the hurt Locker

In het verdeelde Irak kan iedereen een potentiële aanslagpleger zijn. Zoveel is duidelijk na het zien van het eerste half uur van de oscarwinnende film The Hurt Locker. In een van de scènes is iedere militair van het Amerikaanse leger dan ook doodsbang als er een autobom gevonden wordt die dreigt te ontploffen. Iedereen behalve een. Terwijl verschillende militairen om hem heen schreeuwen dat de situatie te gevaarlijk is en er geëvacueerd moet worden, blijft hoofdpersoon William als enige uiterst kalm.

Inhoud syndiceren