Is zelfbevrediging doodzonde?

Is het verkeerd om je eigen lichaam aan te raken, dat prettig te vinden en tot bevrediging te komen? Het is een vraag waar enorm veel mensen mee zitten. Niet alleen jongens - ook meisjes liggen er massaal mee in de knoop. Het blijkt niet zo makkelijk hierop een antwoord te vinden, want de Bijbel spreekt er met geen woord over. Hoe goed je de Bijbel ook doorsnuffelt, er wordt met geen enkel woord ook maar iets gezegd, die in de richting van zelfbevrediging wijst. Wel zegt de Bijbel heel wat over seksualiteit in het algemeen. Op basis van deze richtlijnen, kunnen we toch een duidelijk antwoord formuleren.

Meer dan aanraking

Aangezien er absoluut niets over in de Bijbel staat, kan niemand, hoe geestelijk of geleerd ook, met zijn hand op de Bijbel zeggen, dat God vindt dat zelfbevrediging per definitie verkeerd is. Als God echt wilde dat de mensheid goed zou weten dat het verkeerd is, om je eigen lichaam aan te raken, daarvan te genieten en tot een orgasme te komen, dan had Hij er zeker wel voor gezorgd dat er ergens in heel zijn dikke Boek, tenminste iets over geschreven zou zijn. Maar nee. Geen woord. Op basis daarvan zou je kunnen besluiten dat God niets tegen zelfbevrediging heeft. Maar... niet zonder meer!

Zelfbevrediging gaat bij veel mensen namelijk veel verder dan zomaar je lichaam aanraken. Daar heeft de Bijbel wel iets over te zeggen. Hou je denken zuiver Jezus deed de krachtige uitspraak, dat als een gehuwde man naar een andere vrouw kijkt en hij ernaar verlangt om seks met haar te hebben, hij dan al overspel heeft gepleegd in zijn hart. Dat is heel scherp. God kijkt blijkbaar niet alleen naar wat je doet, maar ook naar wat je denkt. God vindt onze gedachten zeer belangrijk... en dat Hij kent onze gedachten ook. Elders zegt God in de Bijbel, dat Hij wil dat we altijd denken aan wat goed, eervol en rein is. God wil dat we ons denken zuiver houden.

Dat wil niet zeggen dat je meteen al overspel pleegt, bij elke seksuele gedachte die door je heen flitst. Het gaat erom wat je doet met zo'n gedachte. Koester je ze? Of bied je weerstand en kies je ervoor om aan iets anders te denken? Daar gaat het om. Je kunt er niets aan doen dat er vogels over je hoofd heen vliegen. Maar je kunt wel voorkomen dat ze een nest bouwen in je haar. Dat is een eerste richtlijn die de Bijbel geeft. God spreekt niet over zelfbevrediging, maar wel over het zuiver houden van ons denken.

Wees geen slaaf

Een tweede element waar de Bijbel over spreekt, is verslaving. God wil niet dat je als mens verslaafd bent. "Als je je ergens volkomen aan overgeeft en het je laat beheersen, dan ben je daar een slaaf van" (2 Petrus 2:19), zei de apostel Petrus. Sommige mensen moeten elke dag tot een orgasme komen, anders voelen ze zich onrustig en gefrustreerd. Dat is duidelijk een ongezonde verslaving. Als je zo leeft, ben je eraan gebonden, als een hond aan een ketting. Dit moet je dus voor ogen houden: is het een verslaving, die je nodig hebt om te leven?

Eer God met je lichaam

Een derde principe dat we in de Bijbel zien, is de bijzondere waarde die God aan ons lichaam hecht. In een brief aan de christenen in Korinthe, bestraft de apostel Paulus een man, die een seksuele relatie heeft met zijn stiefmoeder. Paulus schrijft dat dit soort zonde zeer ernstig is. Hij trekt de lijn door naar algemene 'ontucht' en zegt:

Het lichaam is er niet om ontucht mee te doen: het lichaam is er voor de Heer en de Heer is er voor het lichaam. (...) Weet u niet dat uw lichaam deel uitmaakt van het lichaam van Christus? Zal ik dan een deel van het lichaam van Christus nemen om het tot een deel te maken van het lichaam van een hoer? Dat nooit! Ik hoef u toch niet te zeggen, dat wie zich hecht aan een hoer, lichamelijk een eenheid met haar is? Want de Schrift zegt: 'Met hun tweeën worden ze één lichaam.' Maar wie zich hecht aan de Heer, wordt geestelijk één met Hem. Ga ontucht uit de weg. Met elke andere zonde treft de mens zijn eigen lichaam niet. Maar door ontucht te doen, zondigt hij tegen zijn eigen lichaam. Weet u niet dat uw lichaam een tempel van de heilige Geest is, die in u woont en die u van God hebt ontvangen? U behoort uzelf dus niet toe. Want u bent gekocht en de prijs is betaald. Gebruik dus uw lichaam om God te verheerlijken.

1 Kor. 5-6

Dit vers laat zien, waarom God ons lichaam zo belangrijk vindt: Het is Gods verblijfplaats. Daarom, zegt Paulus, mag je je lichaam niet verbinden aan het lichaam van een hoer. Je mag met je lichaam geen ontucht, ofwel onnatuurlijke seksuele activiteit beoefenen. Seks hebben met je eigen stiefmoeder, zoals in dit bijbels voorbeeld, is onnatuurlijk. Dat is dus ontucht. Naar een prostituee gaan of jezelf bevredigen met pornografie is onnatuurlijk. Het druist in tegen wat Hij met seks bedoeld heeft. Daarom is het onrein. Je moet je lichaam gebruiken om God te eren. Dat doe je door seks te beleven, zoals God het bedoeld heeft. In de eerste plaats is dat het huwelijk tussen man en vrouw.

Reacties

Gelezen en bezonnen

Interessant! Goed verwoord.

zelfbevrediging

Zeker komt de zonde van zelfbevrediging voor in de bijbel. Het is de zonde van Onanias. Hij liet het zaad op de grond vallen, en werd daarvoor door God hevig gestraft!

Onan

Inderdaad daar moest ik ook aan denken, Zelfbevrediging is Onanie en wordt in de Bijbel genoemd.

Interessant...

Interessant, maar de laatste regel stinkt een beetje naar katholieke homofobie nieuwe stijl.