Hoe spreken over God?

Ergens komt het moment dat je moet besluiten om vast te houden aan het fijne, ongecompliceerde geloof dat je had als kind of dit geloof los te laten. Wat geloofde je als kind? Dat God heel veel van lieve kindjes houdt.

Dat wat je gelooft als kind wordt natuurlijk genuanceerder. Maar voor veel christenen lijkt het of God vooral de goede fee blijft die in je wensen wilt voorzien. Hij is er, als je goed genoeg gelooft, net als in de sprookjes op het juiste moment wat ergens is als je ten einde raad ‘help’ roept. De goede fee God doet iets met een magische spreuk, een aanraking met wat wonderstof of iets anders maar bij alles is de uitkomst dat alles uiteindelijk weer goed komt.

Heimwee

Eigenlijk heb ik heimwee hoor naar het eenvoudige idee over wie God is en hoe hij in het privé leven inbreekt.

Wie God is?

Dat is een ontdekkingstocht, dat blijft een ontdekkingstocht. Er is zoveel wat ik niet begrijp. Dat de simplistische ideeën God tekort zouden doen, of gewoonweg te idioot voor woorden zijn, wil nog niet zeggen dat daarmee het hele idee God onzin is. Dat is een soort drogredenering uit dezelfde categorie als “een koe is een dier, dus een dier is een koe”. Het spreken over God is sterk beïnvloed door beelden die achter de uitspraken zitten.

Gepaste afstand

Wie God is? Als je de oude teksten uit de Bijbel leest dan wordt er taal gebruikt die alles in zich heeft van een kosmisch schouwspel. Het is over-de-top, maar ja, zoiets bedoel je natuurlijk niet letterlijk. En als je met je hoofd in de wolken loopt, dan is dat letterlijk slechts mogelijk op een mistige ochtend, maar we bedoelen er meestal iets mee voor een extreem vrolijke en gelukkige stemming. Dus ja, als we het over God hebben, dan is het allemaal geen eenvoudige logica meer. Je komt op het terrein van kunstenaars en poëten en zelfs zij komen te kort. Je komt op het terrein van liedjesschrijvers die met hun liedje je ziel raken, maar niemand kan uitleggen hoe dat nu precies komt. Maar God gaat verder als een liedje. Je komt op het terrein van gepassioneerde liefde waar technische wetenschap met al z’n formules vooral gepast even afstand houdt omdat het heilige grond is. Je komt op het terrein van een oude man die zijn vrouw nog eenmaal een laatste liedje zingt voor ze sterft.