Zootopia houdt ons een spiegel voor

Vaak vertellen films op een verrassende manier iets over onze tijd. Maar ik had niet verwacht dat Disney met de laatste animatie film ‘Zootopia’ (in Nederlands uitgebracht als ‘Zootropolis’) zoveel te zeggen heeft tegen de wereld van vreemdelingen, verharding, vervreemding, superioriteit en racisme. Deze film lijkt wel over de huidige maatschappij te gaan, over mensen die anders zijn dan jij, over hoe je omgaat met haat en vervreemding, over het wij / zij denken. Naast het thema van het najagen van je dromen, ondanks dat anderen het je afraden of er je zelfs belachelijk om zullen maken, gaat het over het thema van je afzetten tegen de ander (of het je daar juist tegen verzetten).

Ontwikkeld de westerse maatschappij zich niet in een maatschappij die bestaat bij de gratie van ongelijkheid in de wereld en in de maatschappij? Een maatschappij met natuurlijke selectie van bovenklasse en anderzijds de mensen die als bijna vanzelfsprekend nooit de kans krijgen. In de film is de rol die de vos Nick Wilde speelt precies dat: een vos staat bekend als sluw en onbetrouwbaar, dus als vanzelfsprekend gaat hij een rol in deze maatschappij spelen.

Trouwens, in Zootopia is ook een maatschappij gegroeid van een soort apartheid, waarbij de grotere dieren als vanzelfsprekend de macht hebben in politiek en politie. Een spiegel naar veel facetten van de huidige maatschappij.

Het zou goed zijn als onze politieke leiders de film ook zouden kijken omdat het de dynamiek van de maatschappij goed uittekent.