Imagine...?! Wat een flauwe kul. Een gezegend 2016!

Het liedje van John Lennon is de nieuwe nummer 1 in de Top 2000 omdat het razend populair werd na de aanslagen in Parijs – gepleegd door ‘godsdienstwaanzinnigen’. “Imagine no religion…”. “Als je toch ziet hoeveel geweld er iedere keer toch weer rond religie hangt! Als toch alle religies eens de wereld uit zouden zijn… Zou de wereld er dan niet een stuk mooier uit zien?” Het ergst vind ik nog het geweld rond kinderen: kindsoldaten, kinderprostitutie, kinderslavernij… En dank denk ik wel eens: als nou alle kinderen de wereld uit zouden zijn – zou de wereld er dan niet een stuk mooier uit zien? Imagine no children…”

Je kunt ze net als religie goed én verkeerd gebruiken. De conclusie dat ze dan dus maar uitgebannen moeten worden is onzinnig.


De commerciële en vaak lege spiritualiteit in onze samenleving heeft ervoor gezorgd Mariabeelden zijn verdwenen uit de huiskamers ten gunste van boeddhabeelden. Wat bezielt mensen om het beeld van een jonge vrouw met een kind op haar arm te gaan vervangen door een obees dikkertje?

De christelijke boodschap blijft ook vandaag nog relevant. Zo houdt de heilige Benedictus ons voor om ons niet gek te laten maken door alle prikkels die op je af komen. Benedictus zei: “Niet doen! Nooit meer dan één ding tegelijk willen doen. Want anders krijg je al snel het gevoel dat het leven zinloos is. Je wordt zinloos geboren, je leeft zinloos en je gaat zinloos dood. Een hopeloze zaak.” Maar hij heft deze hopeloosheid op. Hij zei: “De wereld is niet perfect, dus heeft ons leven zin. Om te proberen met kwetsbaarheid, zachtheid en schoonheid de wereld iets mooier te maken dan ze is.”

Een gezegend 2016 voor iedereen!