Het heilig jaar gaat vandaag van start

Vandaag start in de kerk ‘het jaar van de barmhartigheid’. Paus Franciscus besliste om dit heilig jaar te houden om hiermee ‘een revolutie van tederheid’. Zoals vandaag in Rome zullen er wereldwijd tal van ‘heilige poorten’ geopend worden om zo de mensen niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk een stap te zetten in de richting van Gods barmhartigheid waarvan de Kerk wil getuigen. Want barmhartigheid heeft weinig van doen met goedigheid en relativisme over wat er toe doet. Bovenal is God diegene die barmhartig is. Want in Jezus heeft hij zich klein gemaakt om zo naast de mens te kunnen staan. Kerstmis is hiervan het feest bij uitstek. Er is namelijk geen mens waarvoor God er niet wil zijn.

Maar willen wij ons ook zoals God klein maken om naast anderen te gaan staan en met hen een stuk van hun levensweg af te leggen? Dit heilig jaar daagt ons dus uit om te groeien in de liefde. En dit komt niet zomaar uit de lucht vallen. Dit moet je elke dag opnieuw proberen concreet te maken in je leven.

Ik wens jullie allemaal een vruchtbaar heilig jaar waarin jezelf in de eerste plaats God als een barmhartige vader mag ontdekken.