Nieuw restaurantconcept

Gisteren heb ik iemand met veel enthousiasme horen spreken over duurzame samenlevingsopbouw. Heel wat interessante ideeën om mensen te betrekken werden naar voren gebracht. Ik denk dat er heel wat kansen in zitten om meer en meer mensen te betrekken en zo terug wat meer groepsgevoel te creëren.

Onlangs las ik een interessant artikel over een restaurant in Amerika dat maaltijden aanbiedt in ruit voor de afwas. In dit restaurant betaalt de klant voor een gerecht wat hij kan. Op de menukaart staan geen exacte prijzen vermeld, enkel suggesties van de waarde van het gerecht. Als je geen of onvoldoende geld op zak hebt, doe je in ruil vrijwilligerswerk in het restaurant of in het gemeenschapscentrum in de buurt. Op die manier hoopt men impulsen aan een sociale economie te geven die niet enkel winst geoogd maar die ook lokale daklozen een handje helpt.

Voor mij is dit een waardevol experiment die geheel in de lijn ligt van de oproep van paus Franciscus om komaf te maken met een economie die enkel uit is op winst.