Hebben al de herdenkingen van WOI wel zin

Er gaat bijna geen dag voorbij of de herdenking van de start van de Eerste Wereldoorlog komt in het nieuws. Gisteren was het niet anders. Exact honderd jaar geleden sloegen de Belgen de Duitse cavalerie af bij de slag in Halen.

Stilstaan bij de oorlogen die ons land hebben geteisterd in de afgelopen eeuw is zinvol. Zij hebben niet alleen vorige generaties getekend maar laten ook zien dat doorheen de tijd er steeds generaties opgestaan zijn tegen mensonterende regimes die ons in hun macht wilden krijgen. Maar herdenken heeft maar zin als we er ook lessen uit trekken voor vandaag. Kunnen we ook nu nog verontwaardigd zijn om wat bepaalde mensonterende regimes anderen aandoen. Wat heeft het voor zin bij tal van herdenkingen te spreken over vrede als een conflict in Gaza of Oekraïene of wat er nu gebeurt met de christenen in Irak onze koude kleren niet raakt.

Zijn we dan niet een tikkeltje hypocriet. Of is hier ook al het verlammende virus van de erfgoedgedachte doorgedrongen die van alles iets weeïgs mottebolachtigs maakt. Vanaf het ogenblik dat het verleden ons nu niet meer aanspreekt en helpt een heldere kijk te krijgen op de toekomst dan heeft ze ons niets geleerd en kunnen ook nu dezelfde mensonterende dommigheden gebeuren.

Een zekere verontwaardiging tegen onrecht, waar ook in de wereld mag ons christenen niet vreemd zijn.

Reacties

Herdenken

Wat is herdenken in bijbelse zin? inderdaad niet dat erfgoed ding, maar het zou kunnen helpen om de wonden te helen, maar het is ook inzien dat elke vorm van nationalisme kan ontsporen in haat. De kerk kan niet gebruikt worden voor legitimatie van het geweld. God mit uns? De gevestigde politieke klasse is maar al te graag aanwezig op die festiviteiten omdat ze daarmee haar macht toont hoe ze 'de offers' kan opleggen. Zeker wat de WOI betreft is het geen kwestie van wie eerst aanvalt . Ook Hitler werd door buitenlandse banken de mogelijkheid geboden om zijn wapenarsenaal klaar te zetten. Net zoals Isis haar wapens door het Westen gemakkelijk aan de hand werd gedaan. zie ook toespraak van EWH Patrick Perquy op http://www.johanpersyn.com