Logo voorgesteld van de wereldjongerendagen in Polen

Kardinaal Stanislaw Dziwisz, de aartsbisschop van Krakau, heeft het officiële logo en gebed van de Wereldjongerendagen (WJD), die in 2016 in de Poolse stad plaatsvinden, voorgesteld. Voor deze editie wordt een massa jongeren uit de hele wereld in de Poolse stad verwacht.
Het logo is ontworpen door de 28-jarige Monika Rybczynsk uit Ostrzeszow, een stad in het middenwesten van Polen. Voor haar ontwerp heeft ze zich naar eigen laten inspireren door de recente heiligverklaring van paus Joannes Paulus II.

In zijn toelichting wees kardinaal Dziwisz, de voormalige secretaris van paus Joannes Paulus II, op de drie specifieke elementen in het logo, die de plaats, de hoofdrolspelers en het thema van de WJD voorstellen. Het thema van de jongerendagen is een fragment uit de zaligsprekingen uit het Matteüsevangelie: ‘Gelukkig die barmhartig zijn, want ze zullen barmhartigheid ondervinden’ (Mt 5,7). Een rode lijn geeft de geografische contouren van Polen weer. Middenin staat een geel kruis, dat Jezus Christus, de ziel van de Wereldjongerendagen, voorstelt. De gele punt duidt Krakau aan op de ‘kaart’ van Polen en staat tegelijk symbool voor de jeugd. De rode en blauwe vlammen, legde kardinaal Dziwisz uit, zijn het vuur van de goddelijke genade die uit het kruis oprijst. De gebruikte kleuren geel, rood en blauw zijn niet toevallig ook de officiële kleuren van Krakau en zijn wapenschild.

Kardinaal Dziwisz presenteerde ook het officiële gebed voor de WJD in Krakau. Het gebed vertrouwt de mensheid en de jeugd toe aan Jezus’ goddelijke barmhartigheid en vraagt de Heer om de genade van een barmhartig hart. Het is ook een gebed om voorspraak van Onze-Lieve-Vrouw en de heilige Joannes Paulus II, de patroon van de Wereldjongerendagen.