't Is Aswoensdag, we gaan er weer tegenaan!

Vandaag, met as-woensdag start de veertigdagentijd. Het is de voorbereidingstijd op Pasen. Maar hoe bereid je je voor? Klassiek wordt er gesproken van vasten, bidden en dienst tot de naaste.

Maar wat kan vasten vandaag betekenen? Het is toch meer dan “dagen zonder vlees” waarbij je gezonder probeert te leven en te denken aan het milieu. Vasten is volgens mij vooral een symbolische daad je stelt om niet alleen in je hoofd maar ook tot in de vezels van je lichaam van een tijd een bijzondere tijd te maken. Je voelt als het ware aan den lijve dat deze periode anders is dan de andere. En vasten heeft ook iets te maken met focussen. Zoals je voor een examen geen appetijt hebt omdat je geconcentreerd bent zo is dat ook een beetje met de veertigdagentijd. Je focust je op Pasen, op wat God voor mensen doet en dat kan enkel als je in de rest sober bent.

En zo komen we bij het tweede punt, bidden. Nog voor bidden spreken met God is moet je je bewust worden van God. In het gewone spreek je toch ook niet in het ijle weg. Bidden is je focussen om het fluisteren van God in deze wereld te ontdekken en om hierop innerlijk en met je leven te antwoorden. Dit klinkt gemakkelijker dan het is.

Hoe moeilijk is het al niet voor ons om oog te hebben voor wie naast ons leeft en om aan te voelen wat hij of zij van mij verwacht. Fijngevoeligheid voor de ander is de noodzakelijke stap om fijngevoelig te kunnen zijn voor God. En zo zitten we vanzelf in het derde werkpunt van de veertigdagentijd.

 

Maar hoe kan je nu concreet iets maken van je veertigdagentijd. Er zijn tal van praktische hulpmiddelen die je kunnen helpen. Zo heeft de Protestantse Kerk in Nederland een veertigdagentijd-app uitgebracht voor smartphones en tablets. De app leidt de gebruiker door de veertigdagentijd met inspirerende teksten, gebeden, foto’s en praktische tips. De app is bedoeld als hulpmiddel voor dagelijkse bezinning tijdens de periode van veertig dagen die aan Pasen vooraf gaat. De app is gratis te downloaden via Google Play en de iTunes App Store. Ook Kerk in Actie scoort met haar app voor de veertigdagentijd. De applicatie voor iOS en Android is inmiddels ruim 10.000 keer gedownload en blijft stijgen in de downloadlijsten.

Maar ook bij ons zijn er tal van dergelijke initiatieven. Zo lanceerde IJD http://www.laatjeonderdompelen.be/. Een site die met jou op weg gaat naar Pasen.