Hoe zou de kerk moeten zijn?

Heel vaak stel ik mij de vraag: Hoe moet de kerk zijn? Al te vaak vind ik geloof en kerk opgesloten binnen de vier muren van het gebouw. Maar waar is het om te doen?

 

Er zijn kerken die meer dan uitstekende diensten organiseren. Er zijn kerken waar mensen zich heel erg thuis horen voelen. Er zijn kerken die goed aansluiten bij de huidige cultuur. Er zijn kerken die echt van hun stad houden. Er zijn kerken waar mensen verzorgd worden. Er zijn grote kerken. Er zijn kleine kerken. Er zijn kerken die uitstekende interne organisatie hebben. Er zijn kerken die vooral geloven dat klein goed is. Er zijn kerken die dat vooral op zondag zijn. Er zijn kerken die vooral kerk zijn op andere momenten.

Wat is nu de beste manier om kerk te zijn?

Er is geen één of bèste manier om kerk te doen. Ja precies, doen. Want daar gaat eigenlijk vaak de discussie over. Het gaat over manieren, over verschijningsvormen, over hoe je kerk bent, hoe je kerk organiseert.

En daar is niet slechts één manier voor die we uiteindelijk  zullen ontdekken.

Maar er is wel één manier waarop je kerk bent.

Iedere kerk die niet Jezus in het centrum plaatst
is haar bestaansrecht verloren.

Voor je het weet ben je druk om weer aan te sluiten bij de volgende sociologische verandering, de volgende maatschappelijke verandering. Hey, luister goed hè, ik zeg niet dat dat niet goed is, dat dat niet nodig is.

Maar…

Een kerk zonder boodschap is geen kerk. Een kerk zonder Jezus is geen kerk. Een kerk zonder Goed Nieuws is slechts een druk keffertje, een stukje bezigheidstherapie, een manier om je tijd te vullen, een hobby.

Wat het verschil maakt is Christus, het Evangelie.

Zo hoort een kerk te zijn.