Kerstwens van bisschop Hoogmartens

Zowat allemaal zoeken wij in de dagen rond Kerstmis de nabijheid op van mensen die ons dierbaar zijn. Familie en vrienden worden even weer het allerbelangrijkste. We sturen wenskaarten of berichtjes naar mensen die we waarderen, maar soms
lang niet meer ontmoetten. Zelfs de winkelstraten en kerstmarkten doen hard hun best om doorheen alle drukte toch ook een sfeer van intimiteit te creëren die wij blijkbaar allen nodig hebben. In vele landen van de wereld is Kerstmis een heel
bijzonder feest…

Vanwaar die nood aan nabijheid en intimiteit? Het leven van mensen kan hard zijn. De economie sputtert, relaties lopen soms moeizaam en de gezondheid wil niet altijd mee. De vrede wordt bedreigd. Mensen hebben nood om zich soms ook even af te sluiten en te koesteren wat hen echt dierbaar is.

Over wat dit dierbare is, wordt vaak niet veel gesproken. Een geschenkje, een kaartje, een berichtje, of gewoon maar samenzijn drukken discreet en zonder veel woorden dit ‘dierbare’ uit.

Het valt op dat dit meest dierbare in onze cultuur vooral met Kerstmis wordt opgezocht en herinnerd.
Zou het kunnen dat wij – door alle versluiering en commercialisering van Kerstmis heen – toch iets van zijn kern blijven vermoeden en dat we er in de diepte van ons hart ook naar blijven verlangen? Zou het kunnen dat we in al ons zoeken naar wat ons dierbaar is, soms nog het meest God zoeken, die zo discreet is dat Hij zich soms moeilijk laat vinden. 

Wie met Kerstmis God zoekt – in het spel van de liturgie, in de woorden van de Schrift en ook in de gekwetste mens – kan Hem nochtans ontmoeten als een heel nabije God. Hij is immers onder ons komen wonen. Profeten kondigden Hem sinds eeuwen aan. Herders, eenvoudigen, konden Hem als eerste zien. Koningen zochten naar Hem op het aangeven van een ster.

Van harte wens ik u toe met Kerstmis ook de discrete nabijheid van God te zien. Moge Hij uw hart verwarmen en u in Jezus, Emmanuel, God-met-ons, zijn liefde doen ervaren. Gods liefde is ons nabij meer dan wij vermoeden.
Moge zij ons nog meer dierbaar worden. Zij is voor Kerstmis en voor ons leven het grootste geschenk.

Zalig Kerstmis, en nu al alle goeds voor het nieuwe jaar 2014.

Vrede en alle goeds

+ Patrick Hoogmartens
bisschop van Hasselt