Het vredeslicht uit Bethlehem is aangekomen in Hasselt

Vertegenwoordigers van scoutsafdelingen uit heel Europa hebben zaterdagavond tijdens een viering in Wenen het vredeslicht in ontvangst genomen. Voor de plechtigheid waren ruim tweeduizend scouts uit 20 landen, onder meer uit ons land en de Verenigde Staten, naar de Oostenrijkse hoofdstad afgereisd. Het thema van de viering luidde: ‘Recht op vrede’, een verwijzing naar de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens die 65 jaar geleden werd ondertekend.

De 12-jarige Michael Weixlbaumer uit Kematen aan de Krems nam in november namens een delegatie van tweehonderd Oostenrijkse pelgrims in het Catherinaklooster in Bethlehem het vredeslicht uit de geboortegrot in ontvangst. Tijdens die plechtigheid was ook Vera Baboun, de eerste vrouwelijke burgemeester van Bethlehem, aanwezig. Zij omschreef het vredeslicht als een belangrijk symbool van de solidariteit met de inwoners van het Heilige Land.

Gisterenavond kwam het vredeslicht aan in Eupen waar het verdeeld werd over afvaardigingen uit heel België. Ook in onze Kerk in Hasselt, het Heilig Hart zal het vredeslicht branden als stille getuige.

Het ‘vredeslicht uit Bethlehem’ werd 25 jaar geleden voor het eerst op initiatief van de Oostenrijkse openbare omroep ÖRF georganiseerd, naar aanleiding van de actie: ‘Licht in het duisternis’. Het initiatief om met Kerstmis daarna in zoveel mogelijk kerken en bij zoveel mogelijk huisgezinnen licht uit het Heilige Land te laten branden, vond al snel in heel Europa navolging.