Waarom iets doen voor een ander?

Het filmpje laat een verhaaltje zien dat ik wel eens gebruik. Hoewel ik het goed ken blijft het me toch nog altijd aanspreken door zijn eenvoud en zijn waarheid. Het slaat echt de nagel op de kop.

Hoe vaak hoor je niet zeggen: "Wat kan ik daar nu aan verhelpen, daar kan ik toch niet tegenop". En zo zitten we vaak met onze handen in onze schoot en doen niks. En dit is fout. Zoals dit filmpje wil ook de uitdrukking "verander de wereld, begin met jezelf", ons wakker schudden en ons wat meer geloof geven in onszelf en in ons kunnen.

Vorige week ging ik met een groepje vormelingen op bezoek bij Vincentius. We hoorden er wat ze allemaal doen voor mensen die in moeilijkheden gekomen zijn en niets meer hebben. Maar we mochten er ook voedselpakketten maken.

We moeten terug geloven dat we een verschil kunnen maken, ons niet verzoenen met hoe het nu is. Ook Jezus had hierin een onverwoestbaar geloof. Hij heeft ons aangezet om hetzelfde te doen als hij en om zo de wereld menselijker te maken. Doorheen de eeuwen zien we tal van mensen die dit ook concreet gedaan hebben. Waar zijn die mensen nu te vinden? In ons misschien? Brandt er nog een vlammetje in ons, krachtig genoeg om tegen alle fatalisme in te gaan?