Iran bekeken met een andere bril

Je hebt wellicht gemerkt dat het al twee weken stil is op deze blog. Dat komt omdat ik in deze periode in het buitenland zat. Het doel van mijn vakantie was Iran. Je zult nu wel even raar kijken. Wie gaat er nu naar Iran. Is het er wel veilig, het zit er vol religieuze fanatiekelingen… Na mijn rondreis moet ik dit beeld toch wel wat bijstellen. Het is allemaal super meegevallen. Het is natuurlijk overduidelijk dat het een land is waar de Islam een prominente plaats heeft. Maar aan de andere kant moet ik ook zeggen dat het land mij zeer welvarend overkwam. Mensen zijn super vriendelijk en onveilig voel je je er geen minuut.

Iran heeft een heel jonge bevolking en dat is onmiddellijk te merken op straat. Overal leven, heel wat jonge mensen op straat en in de parken. Het merendeel van hen woont in de steden, die niet moeten onderdoen voor de steden in Zuid-Europa. Heel wat van hen gaan naar de universiteit. Tot mijn grote verbazing blijkt de meerderheid van deze studenten uit meisjes te bestaan. Dit is één van de tekenen dat vrouwen in Iran zeker niet moeten onderdoen voor mannen. De hoofddoek, die verplicht is, weerhoudt het land niet om op een verregaande manier vrouwen en mannen gelijke rechten te geven. Het beeld van de verknechte, hoofddoekdragende vrouw gaat voor Iran dus niet op.

In tegenstelling tot bij ons bestaat er zo goed als geen uitgaansleven. Eens het tien uur is geworden valt het leven in de starten stil. Van discotheken of cafés is geen sprake. Dat wil niet zeggen dat ze gewoon vroeg naar bed gaan. In Iran is het in het gezin dat heel wat gebeurd. Thuis, samen met familie en vrienden tijd doorbrengen is heel belangrijk. Hierbij kunnen we ons niet zoveel voorstellen omdat bij ons de familie steeds meer aan waarde inboet. Maar in Iran draait hier zo goed als alles rond. Op dit vlak kunnen we van hen misschien wel wat leren. Moet heel de vrije tijd vermarkt worden zoals het bij ons gebeurt?

De Islam heeft ontegensprekelijk zijn invloed op het sociale leven. Overal kom je het tegen. En ook heel wat jonge mensen zie je in de moskee. Wat voor ons echter vreemd overkomt is dat de meer religieuze mensen vooral politiek “links” zijn. Hiermee bedoel ik dat zij vinden dat vanuit hun geloof er meer concreet gewerkt moet worden aan herverdeling van de rijkdom over iedereen. Daarom staan zij ook voor een sterke rol van de overheid. Bij ons wordt religie vooral gezien als conservatief en rechts. Maar bij hen is het juist omgekeerd. Een voorbeeld is tekenend. De vader van de vorige president heeft ooit zijn appartement verkocht en een kleiner gekocht om zo met het geld dat hij overhield arme mensen te kunnen helpen. Ik vind dat een sterk getuigenis. Als je geloof je aanzet tot dergelijke dingen dan kan je toch moeilijk zeggen dat dit van hen geen betere mensen heeft gemaakt.

We moeten nu natuurlijk niet alles ophemelen. Maar misschien moet ons idee over dit land wat genuanceerder worden i.p.v. alles kritiekloos door een Amerikaanse bril te zien.