China wil religieus worden

De Chinese president Xi Jinping wil dat de regerende Communistische Partij zich toleranter opstelt jegens traditionele religies. Die kunnen volgens hem helpen een moreel vacuüm te vullen. Dit is een nieuw geluid. Jaren werd elke vorm van religie in China uitgebannen. Maar nu is hun eigen systeem door de corruptie en geldhonger als een kaartenhuisje in aan het storten.

Ook in het westen hebben we al gehoord van de Chinese rechtszaken tegen ambtenaren die beschuldigd worden van corruptie. Maar hiertegen lijkt dus geen dijk op geworpen te kunnen worden. Ook de kinderen van de rijke Chinese elite gedraagt zich alsof ze boven de wet staan. Zo hoorden we twee weken geleden nog van één die zich bezondigd had aan verkrachtingen.

Wat decennia sinds Mao verfoeid werd, religie wordt nu terug binnengehaald omdat het de enige manier zou zijn om een halt toe te roepen aan dit alles. Met regels kom je er blijkbaar niet. Je moet de binnenkant van mensen veranderen. President Xi denkt dan vooral aan de traditionele cultuur en religie, zoals confucianisme, boeddhisme en taoïsme. Hopelijk dat er ook wat openheid komt voor het christendom dat al eeuwen voorkomt in China maar dat beschouwd wordt als een indringer uit het westen.

Misschien zit Xi wel op een goed spoor. Bij ons kunnen we dit niet echt voorstellen dat in het politieke debat over tal van problematieken naar de religie wordt gekeken. Op dit vlak is men blijkbaar verder in China.