Religieuze muziek in de hitlijsten

Pukkelpop is nog maar net achter de rug, we zitten nog met Eminem en The Prodigy in ons hoofd. Toch zijn zij het niet alleen die de boventoon voeren in muziekland. In de US zijn het zelfs zusters die vandaag succes oogsten in de hitlijsten met a-capella liederen. De cd ‘Angels and Saints at Eph­esus’ voert al der­tien weken de hitli­jst aan.

Dit is natuurlijk niet de eerste keer dat dit gebeurd. De meest emblematische is en blijft Soeur Sourir. Maar toch blijft het ook bijzonder. Religieuze muziek blijft mensen toch intrigeren. Is het de vorm of de inhoud of de combinatie van de twee die aantrekt.

Een ander opmerkelijk liedje dat ik vond vind je hier gepost als filmpje. Je ziet er het ultraorthodox Yedidim koor en Yitzi Rosinger, een jongen met een indrukwekkende stem. Het is wel iets bijzonders. In het begin is komt het zo vreemd over dat het lachwekkend kan overkomen. Maar als je even blijft luisteren hoor je hoe indrukwekkend het is. Zeker als je weet dat ze eigenlijk het "Shema Yisrael" zingen. Het gebed van de joden dat als volgt gaat.

 

Hoor Israël, Adonai, onze God, Adonai is Eén.
En gij zult Adonai uw God liefhebben met geheel uw hart en geheel uw ziel en geheel uw vermogen.
En deze woorden, die Ik u heden gebied zullen op uw hart zijn.
En gij zult ze uw kinderen inprenten en erover spreken, wanneer u in uw huis zit en wanneer u op de weg gaat en bij uw te ruste gaan en bij uw opstaan.
En gij zult ze als een teken op uw hand binden en zij zullen tot voorhoofdstekenen tussen uw ogen zijn.
En gij zult ze op de deurposten van uw huis en op uw poorten schrijven.

Reacties

Niel Young is wel niet op pkp

Niel Young is wel niet op pkp komen opdagen.

Niel Young

Oeps, dat is waar. Ik had gewoon even terug op de affiche gekeken.Bedankt voor de correctie.