Kerken branden in Egypte

Er is heel wat rond te doen. Maar dat christenen ook nu juist in de tang genomen worden dat wordt minder gezegd. Na de afzetting van president Mursi is het onrustig in Egypte. Een machtstrijd tussen seculieren en de moslimbroeders met als hoofdactor het leger wikkelt zich af voor de ogen van de wereld. Dagelijks horen we de melding van doden, geweld en brandstichting.

Christenen vormen in Egypte een belangrijke minderheid. Historisch zijn zij er altijd geweest en zijn zo sterk verweven met het land. Onder Mubarak genoten ze een relatieve vrijheid. Daar is nu verandering in gekomen. Het leven van iedere christen in Egypte zou in gevaar zijn. De afgelopen dagen zijn zeker 40 kerken onder vuur genomen. Naast kerken zijn ook veel bedrijven en woningen van christenen sinds woensdag aangevallen. In totaal zijn inmiddels meer dan 600 mensen omgekomen, nadat woensdag twee protestkampen werden ontruimd.

Het is duidelijk dat niet alle moslims betrokken zijn bij aanvallen op Koptische christenen. Op diverse plaatsen hebben moslims hun christelijke vrienden openlijk beschermd. Sommige moslims gaan naar kerken toe om ze te beschermen. In reactie daarop laten christenen weten dat kerkgebouwen weer heropgebouwd kunnen worden en de veiligheid van moslims belangrijker vinden.

Er wordt een zeer, zeer gevaarlijk spel gespeeld. Het gaat niet zozeer om het verbranden van kerken, maar om het veroorzaken van een reactie die tot veel meer geweld moet leiden.