In Hasselt hoort geen goedkoop bier thuis!... en ook geen marginalen

Het zat er aan te komen. Het valt al een tijdje op in de straten van Hasselt dat er hier en daar plekken zijn waar clochards en marginale types samen troepen om op hun gemak een goedkoop pintje te drinken bij een bankje. Dat dit voor de nodige rommel en overlast zorgt is evident. Nu is het gemeentebestuur in actie gekomen. Maar hoe.

Eerst hebben ze bankjes zitten wegnemen. Dat ze hierdoor het probleem gewoon verlegde hadden ze niet gedacht. Het probleem verschoof zich in de richting van de supermarktjes in de binnenstad. Nu mag daar geen goedkoop bier meer verkocht worden in de hoop dat het probleem zich nu wel oplost. Maar niets in minder waar. Het laatste wapenfeit tot nu toe is dat men in de stationsbuurt alcohol gaat verbieden. Enkel de verkeersborden om te verbaliseren ontbreken nog. Maar dan gaat men er tegenaan en denkt men dat alles van de baan is. Niet dus.

Hoe naïef kan men zijn dat men denkt dat men een probleem oplost door het gewoon weg te stoppen. Het volkstehuis dat dergelijke mensen opving en begeleidde moest aan de kanaalkom wijken voor het geld van de blauwe boulevard. Nu ligt het een stuk buiten het centrum waardoor maar weinigen er heen trekken. Je moet dan niet verwonderd zijn als deze mensen in het centrum blijven rondhangen en hun eigen hangplekjes creëren.

Echt doordacht en met overleg gaat men hier blijkbaar niet te werk. Ook over preventie wordt niets gezegd enkel repressie en pesterijen. Met mensen, wie het ook zijn moeten op een menselijke manier omgegaan worden. Dan worden heel wat dingen mogelijk.