Eerste weggeefkast in Vlaanderen

Vanaf 11 augustus staat in Antwerpen op het Damplein een box waarin je kan achterlaten wat je niet meer nodig hebt en omgekeerd, waaruit je kan halen wat je kan gebruiken. Dit is een primeur, Antwerpen zal zo de eerste stad in Vlaanderen worden met een weggeefkast. Met dit initiatief wil men mensen stimuleren om socialer te zijn. De geefgedachte wil men zo terug voor het voetlicht laten treden.

Dit alles vertrekt vanuit een sterk geloof in de mens. Zal het altijd goed lopen? Zal niemand de kast plunderen? Wellicht wel. Maar door iedereen te controleren en te zwaaien met GAS-boetes verandert men niets ten goede. Als je mensen leert sociaal te zijn, ontstaat er echter zoiets als sociale controle om projecten zoals dit te beschermen.”

 

Het idee van de weggeefkast komt uit Duitsland.  Intussen heb je ook al zo’n geefkast in Vorst en Utrecht. Al zijn de weggeefkasten soms bric-à-brac, toch wil men er in Antwerpen iets modern van maken. De kast zal ook wel bestaan uit gerecycleerd materiaal, maar er zal bijvoorbeeld ook een krijtbord komen waarop mensen advertenties kunnen achterlaten. Ook zal er een zithoek zijn waar mensen kunnen samenkomen om gezellig wat te praten.