Geëngageerd optreden van Muse

Een vuurbol en zes vuurspuwende torens. Meer had Muse niet nodig om bij aanvang van het concert op Werchter Boutique de aandacht te trekken. Het werd meteen ook de voorbode van spektakel.

Het festivalseizoen is ingeluid met een knaller van jewelste. Terwijl desupporting acts SX en Balthazar bescheiden de wei voor zich wonnen, spatte de bombast bij de opkomst van het Britse drietal er meteen van af. Vuur en reusachtige lichtschermen op de tonen van ‘Supremacy’ zette de toon van de rest van de avond.

 

Onderliggende boodschap

Kosten noch moeite werden gespaard. Een robot op het podium tijdens ‘Unsustainable’, of een reusachtige gloeilamp erboven tijdens ‘Blackout’, waaronder een ballerina zwierig danste. Ook heel wat andere interessante figuren passeerden de revue. Een onuitstaanbare fat cat uit een filmpje verscheen plots op het podium om daar te sterven, wat ook het lot was van een zakenvrouw. Al verdronk zij zichzelf met een benzinepomp. Daarenboven werden onze wereldleiders niet gespaard. Obama, Merkel, Hollande, Poetin en zelfs onze eigen Di Rupo waren karikaturale dansende figuurtjes tijdens het funky ‘Panic Station’.

Het gaat niet zomaar over hersenloos vertier. Het gaat niet goed met onze wereld, met die economie- en energiecrisissen. Er moet iets gebeuren, want anders wordt onze wereld onhoudbaar. Die boodschap werd al goed voor het concert ingeprent, met een robotstem die herhaaldelijk ‘Unsustainable’ over de weide riep.