Nieuw soort klooster in de maak

In Amsterdam wil men een nieuwe “kloostergemeenschap” starten die luistert naar de naam het “Kleiklooster”. Let wel, denk niet aan een traditioneel klooster. Je zou eerder kunnen spreken van een soort christelijke leefgemeenschap. De bedoeling is dat geïnteresseerden op één zelfde verdieping van een appartementsgebouw een flat kopen. Daarnaast zal er ook gezorgd worden voor ruimtes waar men aan noodopvang kan doen en ook zal er plek zijn voor iemand die een tijdje mee wil leven met de leefgemeenschap.

Natuurlijk is er tijd voor bezinning, gebed en samen vieren. Maar toch ligt het accent vooral op de inzet in de samenleving. Zo is er een burenkamer waren iedereen welkom is voor een babbel. Ook kan je er terecht voor een taalcursus of voor hulp bij het invullen van formulieren en zoveel meer.

Op zich is dit wel een mooi idee. Ikzelf zou het echter niet onmiddellijk een klooster noemen. Het is wel een mooie manier denk ik om je geloof ook concreet te maken. Ook hier in Hasselt zijn er mensen die dergelijke ideeën koesteren. Het is mooi om wat sterker gemeenschap te willen vormen dan gezinnen die elkaar af en toe ontmoeten op één of andere activiteit of in de viering. Of om je engagement wat verder te laten gaan dan af en toe een goed werk te steunen. De vraag is wel of men juist niet het typische van het christelijke wat mist door samen te kruipen. Hebben christenen niet net juist de roeping om op de plek waar men woont en werkt te getuigen van het geloof. Natuurlijk sluit het gemeenschap vormen het andere niet uit.

Hoe je het ook draait of keert. Het blijft knap dat mensen zo gedreven kunnen zijn dat ze het geloof hun leven vorm laat geven.

Meer info over het project vind je op www. Kleiklooster.nl