PRISM ziet alles

Afgelopen maandag 10 juni onthulde het Engelse dagblad The Guardian dat Edward Snowden degene was die vorige week informatie over geheime programma's van de Amerikaanse CIA en het National Security Agency (NSA) had gelekt naar de Washington Post en The Guardian. Snowden werkte jarenlang voor de CIA en had directe toegang tot een enorme hoeveelheid, vaak gevoelige informatie. Gebruikers van internetdiensten als Google en Facebook zouden op grote schaal in de gaten worden gehouden. Dat gebeurde met een geheim computerprogramma, PRISM. Ook telefoongegevens werden verzameld en geanalyseerd op onder andere trefwoorden.

 

In nieuwsuitzendingen gaf klokkenluider Snowden vanuit zijn schuiladres in Hong Kong een emotionele verklaring over zijn beweegredenen: 'Ik had de macht om iedereen te volgen en af te luisteren.' De omvang van het mondiale internetspionageschandaal PRISM is zo groot en de gevolgen zo ingrijpend, dat de werkwijze aan zijn geweten begon te knagen. 'Ik wil niet meewerken aan een samenleving waarin alles wat je zegt of doet, wordt vastgelegd.' Ik hoop dat de onthullingen van Snowden een wake-up call vormen, met name voor degenen die altijd het volstrekt achterhaalde cliché hanteren dat 'wie niets te verbergen heeft, ook niets te vrezen heeft'. Gelukkig dat er mensen zijn die hun geweten niet uitschakelen en de grenzen die het stelt onderkennen.

 

Nog maar enige maanden geleden werden inwoners van Cyprus geconfronteerd met geldautomaten, die buiten gebruik waren gesteld. Degenen die niet bij hun spaargeld konden, kregen op het scherm de mededeling ‘Met excuses van de bank’ te zien. Een schrale troost. Feit is dat men door een 'druk op de knop' kon worden uitgesloten van het economische verkeer. Openbaring 13, waarvan velen meenden dat het toch maar fictie was, blijkt anno 2013 technisch realiseerbaar. Maar moet het ook kunnen omdat het kan?