Leve de politiek

Politiek heeft me altijd al geïnteresseerd. Maar doorheen de tijd heb ik ook gezien hoe het kan verglijden in machtspelletjes en carrière drang. De burgers waarom het gaat blijven dan ook vaak in de kou staan.

Onlangs las ik een uitspraak van de paus hierover. “Politics is important form of charity because seeks common good & as such, every Christian has a duty to get involved.” Wat een positieve kijk op politiek. En hoe waar is deze uitspraak. Doordat in de politiek het algemeen welzijn centraal staat is het ook verwant met hoe wij als gelovigen onze zending zien in de wereld. Want het geloof is er niet voor ons eigen kleine, persoonlijke geluk, maar opdat velen het “leven” zouden kunnen ontdekken.

Je als gelovige engageren in de politiek is echter nog een ander verhaal. Ideologische is dit voor gelovigen in België een mijnenveld geworden. Het vakjes denken is zo doorgedreven dat je als gelovigen al onmiddellijk in een hoekje wordt geplaatst. We zijn trouwens al decennia lang gewend geraakt aan het feit dat we ons best verre van politiek houden. Toch is politiek meer dan enkel partijpolitiek. Het is veel groter dan dit.

Vanuit je visie verantwoordelijkheden opnemen in de samenleving zou iets vanzelfsprekend moeten zijn voor christenen. Onze boodschap heeft zeker iets bij te brengen aan de samenleving.