Film: Des hommes et des dieux

 

Dit politieke religieuze drama is gebaseerd op historische feiten. De film won de Grand Prix in Cannes 2010. Een indrukwekkende, verstilde, indringende film die ook nog heel spannend is. 

‘Des hommes et des dieux’ gaat over een klein, idyllisch gelegen trappisten klooster, ergens hoog in het Atlasgebergte (Algerije), halverwege de jaren negentig. Het klooster heeft al decennia een vanzelfsprekende plaats in de plaatselijke samenleving. De acht Franse katholieke monniken leven er in harmonie met hun islamitische dorpsgenoten. Ze helpen elkaar over en weer met hun werk, nemen soms deel aan elkaars religieuze feesten en een van monniken waakt als arts over de gezondheid en het welzijn van de dorpelingen.

Herkenbare strijd

In Algerije woedt een burgeroorlog, waarin fundamentalistische moslims en de regering/het leger tegenover elkaar staan. Ook in de regio van het klooster nemen terreur en geweld hand over hand toe en lopen de monniken gevaar. De provinciegouverneur waarschuwt om het gebied te verlaten. De monniken willen blijven. Na een eerste aanval van de terroristen neemt de angst bij de monniken evenwel toe. We zien vervolgens de individuele en gemeenschappelijke strijd van de monniken om hun roeping te blijven volgen. Een herkenbare strijd, want ineens kom je als kijker tot de ontdekking dat het, ondanks de uitzonderlijke omstandigheden, ook om je eigen keuzes gaat.

Een film over vriendschap, trouw, liefde, geloof, hoop, compassie, loyaliteit, vergevingsgezindheid, eenvoud, solidariteit. Vol symboliek, met oog voor detail, prachtige landschapsbeelden, teksten en muziek. Die je 120 minuten aan je stoel kluistert.