Ethisch bankieren zit in de lift

 

Begin deze maand kon Triodos Bank opvallend sterke resultaten voorleggen. Sinds het begin van de bankencrisis in 2008 is deze duurzame bank er zowaar in geslaagd om in omvang te verdubbelen. In 2012 steeg de nettowinst zelfs met 31 procent. Het ziet er dan ook naar uit dat steeds meer mensen gewonnen zijn voor een ethisch alternatief voor de grootbanken.

 

De traditionele grootbanken worden meer en meer geassocieerd met blind winstbejag, hoogmoed, dubieuze investeringen en gigantische bonussen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat banken die een duurzaam alternatief bieden aan populariteit winnen. En dat geldt dus ook voor Triodos. De financiële crisis heeft vooral het bewijs geleverd dat duurzaam bankieren ook de weg is van het gezond verstand. In tegenstelling tot de traditionele banken maken ze bepaalde keuzes niet omdat ze niet kloppen binnen onze opzet. Ze willen enkel investeren in de reële economie op basis van duurzaamheid. Voor hen is het dan ook belangrijk om te kunnen zien waar hun geld precies terecht komt. Ondoorzichtige financiële constructies zijn uit den boze. De spaargelden van hun klanten worden omgezet in kredieten aan duurzame projecten van bedrijven en organisaties. Dit kan zowel gaan over ecologie als over cultuur en sociale projecten.

 

Geen bonussen

Naast de investeringen die banken doen, liggen in de publieke ruimte ook de salarissen en met name de bonussen die bankiers krijgen onder vuur. Ook daarin gaat Triodos Bank niet mee. Bonussen passen niet binnen het concept van duurzaam bankieren. Een duurzame bank is gericht op de lange termijn terwijl bonussen net draaien om snelle winst op korte termijn. Daarnaast hanteren ze de regel dat de spanning tussen het hoogste en het laagste loon maximaal een verhouding van 1 op 10 mag beslaan.