Er komt een "eerlijke" Smartphone op de markt

 

Het Nederlandse bedrijf Fairphone werkt aan een recycleerbare gsm die gebruik maakt van conflictvrije mineralen en geproduceerd is onder goede arbeidsomstandigheden. Stuk voor stuk zaken die momenteel van de doorsnee smartphone niet gezegd kunnen worden.   

Consumenten worden er zich er steeds meer van bewust dat hun high-tech gadgets enkele vuile verhalen hangen. Uit China komen verhalen over de helse werkomstandigheden in assemblagefabrieken voor telefoons. Uit Congo komen dan weer onrustwekkende berichten over de mijnen die de materialen voor de gsm's leveren.

De mijnbouw vormt er een van de motoren voor het aanhoudende geweld in de streek, er is sprake van kinderarbeid, en arbeiders worden uitgebuit. Tot slot vormen afgedankte toestellen een bron van e-waste, elektronisch afval, met milieuvervuiling tot gevolg.

Fairphone wil daarom een telefoon ontwikkelen die misschien niet de snelste of krachtigste is, maar wel 'eerlijk' is. Het bedrijf koopt mineralen aan via organisaties zoals het Conflict Free Tin Initiative en Solutions For Hope. Het kiest ook fabrieken in China die gecertificeerd zijn door Labor Voices, en het werkt samen met recyclage-organisaties zoals Closing The Loop.

Cyclische economie

Het resultaat moet een smartphone zijn die past in een cyclisch economisch model, waarbij het toestel na gebruik uiteen gehaald kan worden en de materialen grotendeels opnieuw gebruikt kunnen worden.

Dat is beter voor het milieu, klinkt het, en zo zijn er ook minder ruwe materialen nodig uit de tin-, koper- en cobaltmijnen. In tegenstelling tot veel van de huidige modellen zal het toestel bovendien voorzien zijn van standaard schroeven, zodat de gebruiker zelf onderdelen kan vervangen of toevoegen indien nodig.

De consument zal daar tijdens het gebruik van de gsm weinig van merken: de Fairphone zal gebruik maken van Android, een vertrouwd besturingssysteem dat ook op veel andere smartphones te vinden is. De makers vermoeden dat de grafische capaciteit het enige echte verschil kan vormen met gelijkaardige smartphones, waardoor de Fairphone niet geschikt is voor geavanceerde 3D-games.