Dood ben je pas als je van Twitter bent verdwenen

 

Vanaf vandaag is dood ook voor ongelovigen niet meer door. Met de app van @_LivesOn kunnen je nabestaanden ook nadat je de aarde verlaten hebt blijven genieten van tweets die je gestuurd zou kunnen hebben.

Leven na de dood, dat wil blijkbaar bijna iedereen. @_LivesOn is een inititatief van een Brits marketingbedrijf. Om ook na je dood te kunnen twitteren, hebben de Britten een algoritme geschreven dat op basis van de tweets die je bij leven gestuurd hebt, bedenkt wat je daarna zou sturen.

 

Meer diepgang dan je denkt

Lollig, maar social media en de dood blijven een lastige combinatie. Facebook-profielen van gestorvenen worden een soort condoleance-register, en zo nu en dan zie je dat familieleden het Twitter-account van een overledene overnemen om te melden dat de tweep in kwestie niet meer onder de levenden is. In een tijd waarin het geloof in het leven na de dood afneemt, wordt deze door Twitter en Facebook juist steeds zichtbaarder. Een paradox.

Zo’n grappig bedoelde tool maakt die tegenstelling voelbaar, en heeft daardoor meer diepgang dan je op het eerste gezicht zou denken. Het zet me aan het denken.