Hoe vasten mensen tegenwoordig?

 

Vasten is tegenwoordig blijkbaar in. Heel wat mensen in mijn omgeving grijpen deze tijd aan om het één of ander te laten. Interessant om eens te weten wat mensen zoal doen. Techneut Stephen Smith van de data-website OpenBible meent te kunnen vertellen wat de hedendaagse 'vaster' precies opgeeft. 

Vloeken, frisdrank, sociale netwerken, alcohol en chips zijn volgens hem het populairst. Of, vertaald in categorieën: voedsel, gewoontes en technologie. Zijn voorlopige top tien:

1. Vloeken
2. Frisdrank
3. Sociale netwerken
4. Alcohol
6. Chips
7. Fast food
8. Instagram
9. Koekjes
10. Twitter

Smith baseert zich op 263 duizend tweets die Engelssprekende twitteraars vorige week aan de vastentijd wijdden. Met een zelfgeschreven softwarepakketje filtert hij sinds een paar jaar alle berichten waarin de term 'lent' (vasten) voorkomt en analyseert hij welke producten en gebruiken het meeste worden genoemd. Geen harde wetenschap dus, maar ook geen wilde speculatie.

Maar is dit echt vasten? Religieuze motieven spelen bij de meeste vasters amper mee. Men maakt gewoon van de gelegenheid gebruik om wat aan zichzelf te doen en een pontje te verliezen of men ziet dit als een tijd om bewuster met alles om te gaan. Alles is nogal ik gericht. Dat blijkt ook uit het feit dat zo goed als niemand het ‘delen met een ander’ als actiepunt neemt. Mensen vasten nu voor zichzelf, om iets aan zichzelf te bewijzen. Veel minder is het een manier om zich voor te bereiden op het feest van Pasen.