And Westvleteren wins again!

 

Ook dit jaar weer heeft de Trappist van Westvleteren de prijs binnengehaald van best bier van de wereld. Ze eindigden als eerste in de rating van de Amerikaanse website ‘RateBeer’. Ook de ‘Rochefort 10’ (op de zevende plaats, deze is mijn favoriet) en de ‘Westvleteren 8’ (17de plaats) halen de top twintig van beste bieren ter wereld. In totaal behaalden niet minder dan 10 Belgische bieren een plaatsje in de top vijftig.

 

Het leuke aan trappistenbier is dat ze niet alleen lekker zijn maar dat je ook nog eens een goed doel steunt en meewerkt aan een gezonde bedrijfscultuur. Om het label Trappist te mogen dragen mag men niet uit zijn op louter winst. De opbrengsten zijn bestemd voor de kloostergemeenschap binnen wiens muren de Trappist gebrouwen wordt en wat over is moet geschonken worden aan goede doelen…

 

En blijkbaar heeft deze werkwijze succes. Moesten nu ook anderen deze manier van werken overnemen dan zouden heel wat dingen anders lopen. En het verhaal van de Trappist laat ook nog eens zien dat dit niet hoeft te betekenen dat de economie in elkaar zakt en de kwaliteit er op inboet. Is het niet eerder een kwestie van het anders doen en klaar zien waarom men aan handel doet? Namelijk om een goed leven te hebben in plaats van op te potten.