The Voice triggert racisme

 

Een Filipijnse die meedeed aan “The Voice” kreeg blijkbaar de wind van voor van een aantal kijkers. Ze namen het niet dat iemand aan een dergelijk programma deelneemt die amper nederlands kan spreken.  Al wonen haar ouders al tien jaar in België, zijzelf kwam pas een jaar geleden naar ons land.

De reacties waren zo heftig en buiten alle fatsoen dat VTM zelf besliste om ze te censureren.

Maar waarom waren deze reacties zo heftig? Voelde mensen zich bedreigt door dit klein, 18 jarig meisje? Kan men er niet tegen dat anderen ook talent hebben? Want dat had ze toch wel volgens de juryleden. Of denken er heel wat mensen dat het het beste is dat iedereen gewoon in zijn eigen land blijft omdat dit altijd zo geweest is volgens hen?

En was het wel zo goed dat VTM dit alles wegcensureerde? In welke mate laten ze zien wat de kijkers als mening hebben? Wordt hier trouwens ook geen kans gemist om een maatschappelijk debat op gang te brengen?

Ikzelf vind dit alles het symptoom van twee dingen waarmee we worstelen in onze samenleving. Het valt blijkbaar moeilijk om een algemeen positieve houding aan te nemen ten opzichte van de anderen. Vaak worden ze eerder gezien als een bedreigen of een concurrent. Het is een kwestie van de waardigheid van elk individu. En ten tweede is men blind voor het feit dat de kracht van een samenleving ligt in de inbreng van al zijn leden. Het geheel is een probleem van mensbeeld volgens mij.