Facebook is maar tijdverdrijf

Gisteren liet ik je al weten dat ik naar een studiedag ging over social media. Ik moet zeggen dat het best wel de moeite was. Spijtig genoeg was het aanbod zo groot dat ik maar enkele dingen heb kunnen doen.

Zo volgde ik een workshop over social media en pastoraal. Is bijvoorbeeld facebook een toegevoegde waarde als je met mensen een stukje op weg wil gaan in het geloof. In die workshop hoorde ik wel wat interessante dingen. Tot nu toe bekeek ik facebook vooral als een plek waar ik in contact kan blijven met een hele hoop mensen. Wat je niet kan in het gewone leven omdat je beperkt bent in tijd, kan je wel met facebook. Hoe ver je ook uit elkaar zit, hoe anders je levens ritme is, toch weet je elkaar via facebook te vinden en blijf je op de hoogte van waar de ander mee bezig is. Ook vind ik facebook super handig om de activiteit die er worden georganiseerd bij de juiste mensen bekend te maken. Zelden maak ik nog een papieren uitnodiging. Alles loopt via evenementen en groepen op facebook.

Facebook gebruikt ik dus vooral als een communicatiekanaal. Maar je kan er nog meer mee. Eén van de belangrijke dingen als je met mensen op weg gaat is dat ze voelen dat je met hen inzit, dat je als het ware naast hen staat. Meestal zijn ze niet op zoek naar een light preekje maar willen ze vooral ervaren dat ze iemand zijn voor anderen, dat ze gezien worden. In het gewone leven is dit ook zo. Als ik op huisbezoek ga of even een praatje maak met iemand op straat, hoe vaak gaat dit niet over banale dingen zoals het weer. Maar hoe weinig van inhoud dit is, toch doet het wat met mensen dat je voor hen tijd hebt gemaakt. En wee je gebeente als je iemand zomaar voorbij loopt zonder iets te zeggen. Dan ben je uit de gratie gevallen van mensen.

Facebook moet je niet enkel gebruiken voor je eigen werking, om je dingen te slijten. Maar zoals in het echte leven komt het er op aan hier mensen te appreciëren, hen te "zien". Zo voelen ze dat ze de moeite waard zijn. Want wat wil je afkomen met een boodschap dat God van je houdt als je zelfs voor de mensen al niet de moeite bent om gezien te worden. Blijkbaar zit er meer in facebook dan je denkt.