Psychologisch advies over Facebook

Wie zit er nu niet geregeld op facebook. Het is interessant om te zien waar vrienden mee bezig zijn. Ook kan je zo mensen op afstand of waarmee het niet lukt vaak af te spreken op de hoogte houden van je reilen en zeilen. En ook het evenementen gedeelte is super interessant. Het kan zelfs zo boeiend zijn dat het voor sommigen verslavend werkt.

Maar let wel op. Het kan ook averechts werken. Want wij mensen zijn we van nature geneigd om onszelf te vergelijken met anderen. Uit onderzoek van de psycholoog Thomas Wills blijkt dat wanneer je jezelf vergelijkt met mensen die het slechter hebben dan jij, dit je zelfbeeld positief beïnvloedt. Maar als je jezelf dagelijks vergelijkt met mensen die het beter lijken te hebben dan jij, dan word je daar ongelukkig van. 

 


Dislike button
Op social media zijn we allemaal geneigd om onszelf van onze beste kant te laten zien en alleen de leukste gebeurtenissen te delen. Facebook stimuleert je ook om dat te doen, want dan krijg je meer likes. Als je iets deelt wat verdrietig is, is er geen dislike button of een meeleef button. En als er niemand op je bericht reageert, is de lol er toch wel een beetje vanaf.

Als je dus dagelijks over facebook scrolt, vergelijk je jezelf bewust of onbewust met al die mensen die alleen hun positieve kanten laten zien. Je vergelijkt jezelf met een onrealistische werkelijkheid. En als je niet oplet kan je hier wel eens heel ongelukkig van worden. 

Echte vriendschappen buiten facebook om blijven dan belangrijk. Vrienschappen waarin je jezelf met echte personen kunt vergelijken die ook hun mislukkingen met je durven te delen. En als je er echt verdrietig van wordt, kun je altijd nog facebookvasten overwegen. Geniet, maar facebook met mate ;)