Kiezen maakt het soms ook moeilijk.

Vrijheid is de keuze hebben om de beslissingen te maken die je zelf wilt. In België hebben we die vrijheid, maar wat als de keuzes ons verstikken en onze vrijheid omzetten in angst en onzekerheid?

Stel je voor. Je wil een jeansbroek gaan kopen. Bij de afdeling met jeansbroeken zakt de moed je in de schoenen. Tientallen planken met jeansbroeken kijken je aan. Maar gelukkig zijn er nog de verkopers die je helpen. Want wat wil je? Wil je een Baggy of misschien een meer straight model? Of kies je voor slimfit-modellen en het bootcut-model."

Maar eigenlijk wil je gewoon een jeansbroek die lekker zit. Te veel keuzes maken het gewoon moeilijk.

Hetzelfde gevoel kun jij hebben als je een opleiding moet kiezen of op een politieke partij moet stemmen. Wat is de goede keuze? De vrijheid die je hebt om te kiezen wat je wilt is eindeloos. Je wilt constant de goede keuzes maken en op een gegeven moment kan dat verstikkend gaan werken en dan is de vrijheid weg. Je wordt een slaaf van je eigen keuzes.

Vrijheid klinkt dus mooi, maar om er mee om te gaan valt soms niet mee. Het is niet altijd blijheid, want de verantwoordelijkheid van je keuzes liggen bij jezelf en een goede keuze maken valt niet mee.