Film: American history X

American history X heeft een van de meest angstaanjagende openingsscènes die ik ooit in een film heb gezien. Derek Vineyard is een jonge neonazi die een hekel heeft aan alle minderheden die volgens hem geen Amerikaans staatsburgerschap verdienen. Op een nacht proberen drie zwarte jongens zijn auto te stelen. Direct rent hij met een geladen pistool naar buiten en begint op ze te schieten. Zonder ook maar een spoortje berouw te tonen laat hij zich zelfvoldaan arresteren.

Gewetenloos ongewenste inwoners vermoorden, het doet me denken aan Anders Behring Brevik, de Noor die meer dan 80 onschuldige mensen opblies en doodschoot om het land te behoeden van de islamitische tsunami.

Net als in Noorwegen zijn we in België steeds banger aan het worden. Door al het geweld op de wereld, de recessie, de onstabiele huizenmarkt is de angst langzaam in ons gekropen. Instinctief willen we ons beschermen. Maar waartegen? Een vijand valt op in de media.

Wanneer de neonazi Derek door zijn daad in de gevangenis komt, raakt hij voor het eerst echt in contact met zwarte mensen. Nooit eerder was hij in contact gekomen met zijn zelf door hemzelf gecreëerde vijand en had de gave verleerd om zich in de ander in te leven. Nu leert hij sommigen van dichtbij kennen als personen met dezelfde angsten, dezelfde gevoelens en verlangens.

Gelukkig wisten velen op het Noorse eiland te ontsnappen aan de haat van Anders Behring Brevik. Een van hen schreef onlangs een brief naar hem. Daarin staat:
“Je hebt de wereld getoond hoe veel haat één persoon kan tonen. Maar bedenk hoe veel liefde wij allen samen kunnen laten zien? Wij zijn groter dan jij. We gaan het kwade niet met het kwade beantwoorden, zoals je zou willen. We gaan het kwade bestrijden met het goede, en wij zullen overwinnen.”

De gedachtegang van een ontspoort iemand zullen we niet snel kunnen veranderen, maar wel die van onszelf.